SPICY CRISPY CHICKEN YELLOW RICE


SUPERGHH!! MERCIK
NASI AYAM SPICY
Cadangan Hidangan : 4 org
(40g Rempah Perap + 40g Rempah Sup Herba Superghh!!)
Oleh : rempahsuperghh.blogspot.com


PENYEDIAAN BAHAN²
Sukatan Air Secukupnya
1 Ekor Ayam | dipotong & dicuci bersih
Beras | sukatan utk 4 orang
40g Serbuk Rempah Perap Daging Herba SUPerghh!!
40g Serbuk Rempah Sup Herba SUPerghh!!
Serbuk Kunyit
Kobis Bulat
Lobak Merah
Mayonnaise
Margerin
Minyak | untuk menggoreng

Bahan² Untuk Dikisar
Bawang Besar
Bawang Putih
Halia
Daun Bawang / Daun Sup | simpan sedikit untuk hiasan
Cili Api | jika ingin pedas


~~** 4 LANGKAH MEMASAK **~~

LANGKAH 1
Nasi Kuning
Dalam periuk, beras yang telah dicuci & ditoskan digoreng bersama margerin & sedikit serbuk kunyit sehingga menjadi kuning yang menawan hati.
Masukkan air mengikut sukatan bersama secubit rempah sup herba & garam secukup rasa.
Masuklah bersama daun pandan untuk mewangikan nasi.

LANGKAH 2
Sup Herba Ayam
Didihkan 3 Liter air bersama 40g Serbuk Rempah Sup Herba SUPerghh!!.
Masukkan bersama bahan² kisar tadi.
Reneh sehingga rempah & bahan kisar masak,(iaitu sup dari warna kehijauan ke warna keperangan).
Masukkan ayam. Masak sehingga separuh masak je,(ini bertujuan untuk melembutkan ayam & memberi perasa ayam pada sup tadi).
Angkat ayam & toskan (sejat).
Rasalah garamnya.

LANGKAH 3
Ayam Crispy Spicy 
Ayam yang ditoskan tadi di perap bersama 40g Serbuk Rempah Pemerap Daging Herba SUPerghh!! bersama sedikit bawang putih & bawang putih kisar & garam secukup rasa.
(perap ayam bersama bahan² mengikut citarasa & kreativiti anda)
Biar perap selama 30 minit - 1 jam | lagi lama lagi superghh!! rasanya.
Salut bersama telur & serbuk roti salut dengan tepung biasa pun boleh. 
Panaskan minyak penuh. Goreng sehingga kekuningan & garing.

LANGKAH 4
Salad Mayo
Kobis bulat dihiris halus (kobis ungu pon boleh) bersama lobak merah.
Gaul bersama mayonnaise & secubit rempah sup herba.




*Makluman : 
Sup Herba Superghh!! ini hangat dan pedas.


\../

No comments:

Post a Comment