SUP HERBA AYAM



SUPERGHH!! MERCIK
SUP HERBA AYAM
Cadangan Hidangan : 10 - 12 org 
( 40g Rempah Sup Herba Superghh!! )
Oleh : rempahsuperghh.blogspot.com


PENYEDIAAN BAHAN²
40 gram Serbuk Rempah Sup Herba SUPerghh!! 
3 liter air | simpan sedikit untuk bahan kisar
1 1/2 - 2 kg ayam / daging / tulang
30 gram bawang putih | dikisar
30 gram halia  | dikisar
30 gram daun sup / daun bawang  | dikisar
20 gram cili padi  | dikisar
30 gram garam @ secukup rasa
Makan Bersama Bihun Kering / Kueyteow / Mee


~~** 3 LANGKAH MEMASAK **~~

LANGKAH 1
Rebus air bersama serbuk rempah dan bahan² kisar sehingga rempah & bahan kisar tadi masak ( kelihatan air rebusan bertukar warna dari kehijauan ke warna keperangan)
Guna api besar.

LANGKAH 2
Masukkan ayam / daging / tulang / gearbox / kaki ayam @ lain² mengikut selera ke dalam air rebusan tadi dan biarkan sehingga daging empuk. Tutup api dan tutup tudung periuk rapat².

LANGKAH 3
SAMBAL KICAP SUPERGHH!!
Cili api di kisar bersama kicap lemak manis tanpa air.



TIPS SUPERGHH!! : 
Jika ingin menikmati sup pada keesokan hari, sup hendaklah dimasak pada malam hari sebelumnya. Lagi lama bahan masakan di dalam sup lagi sedap dinikmati kerana daging sudah mesra dengan bahan² sup. Caranya, masak sup, tutup api, tutup tudung periuk rapat² dan tinggalkan semalaman. Panaskan semula sup pagi esoknya. 

*Sesuai dinikmati panas² bersama bihun / kueyteow / mee / bubur nasi & roti kosong. InsyaAllah...terangkat!!.





*Makluman : 
Sup Herba Superghh!! ini hangat dan pedas.



\../

No comments:

Post a Comment